Menu

De 3 vanligaste etikett-missarna på begravningar

0 CommentsLär dig allt om hur du skall uppträda på begravningar och gör inga missar alls, det är det bästa rådet. Men trots alla goda föresatser gör folk en del missar när de går på begravning. Förmodligen är det oavsiktligt eller i oförstånd som missarna görs, med lite framförhållning och att läsa artiklar på nätet, som denna, kan man undvika dem.

Håll koll på klockan

Den absolut vanligaste missen är att komma försent. I de flesta fall annars går det att ursäkta sig (utom att komma försent till ett tåg eller flyg) men på en begravning är det i stort sett oförlåtligt. Kommer du försent till kyrkan, gå inte in. Anslut dig sedan till gravsättningen. Men om du kommer försent men kyrkdörrarna fortfarande är öppna och alla inte gått fram till kistan ännu kan du försöka smita in obemärkt. men allra helst: Kom i god tid, och kom i mycket god tid. Hellre en timme för tidigt än en minut för sent.


Vet var du ska
Sätta sig fel inne i kyrkan är inte sett med blida ögon. Om du är osäker så fråga någon som vet eller studera nätet, läs denna artikel väl. Anhöriga allra närmast den avlidne sitter närmast kistan och bakom dem övriga anhöriga i fallande skala. Nära kamrater och bekanta sitter på motsatt sida och övriga sprider ut sig bakom dessa.

Handblomman
Missa inte handbuketten för att kasta i graven vid jordfästning. Att glömma en sådan eller en handblomma gör att du känner dig löjlig då alla andra kastar ner blommor i graven men inte du. Detta gäller ungefär sammaledes vid kremering och blomman nedlägges då invid urnan. Denna ritual kallas defilering och en bukett eller blomma bör beställas i förväg då blomsteraffären kan ha bråda tider.

Gör rätt – inte fel
Naturligtvis finns det många andra sätt att göra bort sig på än ovan uppräknade men det bästa är att inte begå fel. Några andra missar i etikett kan vara att män tror sig om att man måste bära vit slips på begravningar. Men det gäller bara närstående. Om du är arbetskamrat eller vän-bekant skall du bära svart slips eller ingen alls. Klädseln är mycket friare nu än förr men försök ta så pass mörka kläder som möjligt. Grälla färger hör roliga stunder till vilket begravningar inte räknas. Tänk också på att vara lågmäld och hålla allvarsam min. Le lite lätt mot närstående om de ler lite mot dig igenkännande och tacksam för att du kom, nicka samtidigt.

vw-education-lite